|
|||||||
| Kayıt ol | Yardım | Spatyom Chat | Blog | Üye Listesi | Ajanda | Forumları Okundu Kabul Et |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
||||
|
||||
|
More(1478-1535)'un "Ütopya"adlı eseri,erdem ve eşitlik temelinde dayalı bir ortak yaşam düşüncesinden doğmuştur.Platon'un "Devlet"'inden etkilenmiş olan More'un şu cümlelerinden yarattığı ütopyaya verdiği önemi görmek mümkündür.Ütopya Devleti'nin bir çok özelliğini bizim şehrimizde görmek isterdim:"Bir umuttan çok dilektir bu."
More'un idel devleti,sırf yurttaşlarının mutluluğunu sağlamak amacıyla boşanmadan,hastalarla hastenelerin durumuna kadat tüm pratik sorunlar ve yaşamın tüm ayrıntılarıyla ilgilenir ve bundan etraflıca düzenler.Ütopyasında More,herkesin eşit olduğu sınıfsız bir toplum tasarlar. More da Platon gibi kadınlarla erkekleri aynı yaradılışta kabul edip her ikisininde aynı eğitimin olanakların verilmesini ileri sürer.More'un devleti bir adada kurulmuştur ve 54 büyük kentten oluşmuştur.Her kent altı bin aileden,her aile de yirmi kişiden oluşur ve ailelerin en yaşlı kişiler yönetir.Evlilik serbesttir,özel mülkiyetin,aşırı zenginlik ve lüksün olmadığı için ekonomi takasa dayalıdır,ayrıca günde 6 saat çalışılmakta ve en ağır işleri köleler yapmaktadır.(Her ailede 2 kölenin bulunması zorunludur.) Yazıya Geçiren www.spatyom.com
______HEJA ÇEVİK______ Sitemizin Facebook grubu kurulmuştur. http://www.facebook.com/group.php?v=....2173126765..1 Sitemizdeki saygın havayı Facebook grubuna taşıyıp Türkiye'nin en saygın parapsikoloji ve metafizik konularının paylaşıldığı sitesi olmayı devam etme dileğiyle hayırlı olsun... Sizden ricamız grubumuzu benzer konuların paylaşıldığı alanlarda duyurmak... |
|
|
||||
|
||||
|
Açıkçası köleleri anlayamadım erdem ve eşitlik adına yola çıkıp nasıl kölelikten bahsedilebilir.
|
|
|
||||
|
||||
|
Bu benimde dikkatimi çekti.Ütopyalardaki klasik çelişkiler...
Köleden kasıt,zor denilen işi bünyesi kaldırabilen kişi olabilir...
______HEJA ÇEVİK______ Sitemizin Facebook grubu kurulmuştur. http://www.facebook.com/group.php?v=....2173126765..1 Sitemizdeki saygın havayı Facebook grubuna taşıyıp Türkiye'nin en saygın parapsikoloji ve metafizik konularının paylaşıldığı sitesi olmayı devam etme dileğiyle hayırlı olsun... Sizden ricamız grubumuzu benzer konuların paylaşıldığı alanlarda duyurmak... |
|
|
|||
|
|||
|
hayır thomas moreun ütopayasında köle işnelebilecek en adi suçu işlenyen hükümlüdür buna başka bir kadın veya erkek için boşanmak da dahildir. Utapya çok boyutlu bir eser her ne kadar kendisi kısa olsada buraya sığacak kadar dar bir anlam içermez. kitabı özetleyebilmek isterdim ancak kitap zaten bir özet niteliğindedir ayrıca kitapta hiç bir çelişki göremedim.
Konu nevada tarafından (06-16-2009 Saat 12:46 ) değiştirilmiştir. |
|
|
||||
|
||||
|
Haklısınız ütopyalar çok uzundur.Ütopyayı anlamak için bu kadar bilgi yeterli değil.Daha geniş içerik yazmak istedim ama fırsatım olmuyor.
Kaynak:Prof.Dr.Nesrin Kale,felsefe kitabı. Aktaran:www.spatyom.com
|
|
|||
|
|||
|
açıkcası sadece thomas moreun ütopyasını okudum etkileyeci bir kitap ama çok uzun sayılmaz
|
|
|
||||
|
||||
|
Açıkçası köleleri anlayamadım erdem ve eşitlik adına yola çıkıp nasıl kölelikten bahsedilebilir
Delfilin arkadaşım, kitabı okumadım ÇEVİK özetlemiş yukarıda Kölelik insanlık var olduğundan beri mevcut, bütün din kitaplarında zebur tevrat incil ve kuran da hala mevcudiyetini korumakta ve milyarlarca insan inanmakta, geriye baktığımızda milyarlarca insan inanarak ölmüşler. Bu ne nasıl bir mantıksa. More'un idael devleti,sırf yurttaşlarının mutluluğunu sağlamak amacıyla boşanmadan,hastalarla hastenelerin durumuna kadat tüm pratik sorunlar ve yaşamın tüm ayrıntılarıyla ilgilenir ve bundan etraflıca düzenler.Ütopyasında More,herkesin eşit olduğu sınıfsız bir toplum tasarlar. DİYOR. HERKİSEN EŞİT OLDUĞU SINIRSIZ BİR TOPLUM diyor, bunu gayet açıkça söylemiş herkes anlar ama o beyinsiz anlamamış sonra ne diyor, en ağır işleri köleler yapmaktadır.(Her ailede 2 kölenin bulunması zorunludur.) More un ideal devlet anlayışı kendi egosunu tatmin şizofren bir beyin sadece. benim görüşüm tabiki. |
|
|
|||
|
|||
|
sergenci
thomas moreun kkölelik anlayışı bizim düşündüğümüzü gibi değil ve bence bu konuda bu kitabı okumadam yorum yapmayalım. Hiç bir kitap içeriğini özetlere aktarmaz. Bu arada Thomas More dediğin < beyinsiz > döneminin önemli düşünürlerinden ve hiç bir şey ya da hiç kimse tanımadığın okumadığın ve başkalarının görüşlerinden alıntı yaparak yorumladığın birisi için "beyinsiz" deme hakkını vermez. (Kitabı çok büyük bir keyifle okumuş birisi olarak buradan sesleniyorum Utopia harika bir edebi felsefi ve tarihi eserdir ve herkes mutlaka okumalı) |
|
|
||||
|
||||
|
Başka insanlara "Beyinsiz."sıfatı takmak hiç kimsenin haddine değildir.Kişisel tartışmalara girmeyiniz ve sert tartışmalara girmeyiniz.Saygılı olunuz!
![]() |
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
|